20 sunt în Lituania: confecţioner plătit cu 192 de euro
Slujbele oferite special românilor de către angajatorii europeni veneau cu miile prin Eures – reţea de cooperare între Comisia Europeană, serviciile publice de ocupare a forţei de muncă din statele membre ale Spaţiului Economic European, sindicate şi patronate. Asta se întâmpla în 2007 şi prima parte a anului trecut. Pentru cei care voiau să-şi schimbe jobul, „scanarea“ Eures era comodă pentru că puteai să stai acasă, în faţa calculatorului şi să vezi ce mai caută europenii şi cât oferă. În plus, era un mijloc mult mai sigur de angajare – un patron care nu a respectat clauzele din ofertă era trecut pe lista neagră a Eures şi nu-şi mai putea posta locurile vacante.
Atracţia momentului: 1.000 euro – frizer în Cipru
Site-ul Eures funcţionează şi acum, dar numeri ofertele pe degete. Cele mai recente au fost postate în decembrie. Sunt doar patru – un post de medic reumatolog, unul de medic dermatolog şi două de coafezi/frizeri. Medicii sunt căutaţi de o companie franceză de recrutare a forţei de muncă. Solicitanţii ar urma să lucreze la ţară, unul în regiunea Lorraine, celălalt în Pyrenees – Orientales. În ofertă nu se specifică nici salariul, nici vreun beneficiu, fapt rar întâlnit anul trecut pe site-ul Eures. Atunci, patronii te momeau cu salarii occidentale şi bonusuri precum cazare asigurată. Celelalte joburi – cele de frizeri – provin din Cipru. Solicitanţii ar urma să lucreze în Nicosia şi ar primi 1.000 – 1.200 de euro brut pe lună, plus al 13-lea salariu ca bonus.
Cele patru oferte, chiar şi incomplete, cum sunt cele din Franţa, reprezintă o veste bună. Cea mai apropiată de ele, ca moment al emiterii, a fost postată pe Eures în... mai 2008. Când te uiţi la salariu, e limpede de ce a rămas atâta timp fără să fie ocupată. Este vorba de 20 de posturi de confecţioneri la o firmă