Reducerea drastică a deficitului bugetar este principala problemă a anului 2009, identificată de ministrul finanţelor, Gheorghe Pogea. Obiectivul este greu de realizat dacă vor fi aplicate promisiunile electorale, iar soluţiile sunt insuficiente. Noul ministru al finanţelor, Gheorghe Pogea, şi-a stabilit o ţintă de deficit bugetar ambiţioasă, de 1,7% din PIB, pentru 2009, mult mai redusă decåt cea anunţată iniţial în programul de guvernare, de 2,5% din PIB. Cheia pentru a
Reducerea drastică a deficitului bugetar este principala problemă a anului 2009, identificată de ministrul finanţelor, Gheorghe Pogea. Obiectivul este greu de realizat dacă vor fi aplicate promisiunile electorale, iar soluţiile sunt insuficiente.
Noul ministru al finanţelor, Gheorghe Pogea, şi-a stabilit o ţintă de deficit bugetar ambiţioasă, de 1,7% din PIB, pentru 2009, mult mai redusă decåt cea anunţată iniţial în programul de guvernare, de 2,5% din PIB. Cheia pentru atingerea acestui obiectiv a fost deja găsită de ministru: „este nevoie de voinţă politică“. Soluţiile de diminuare a deficitului sunt însă puţine, deocamdată, şi nu există un plan detaliat. Cheltuielile de personal, cu bunurile şi serviciile ar urma să scadă cu 15%-20%, iar cåteva impozite vor fi majorate: în special cele locale pentru autoturisme, clădiri şi ambarcaţiuni şi tranzacţiile imobiliare în scop comercial.
„În 2008, au fost bugetate în plus 100 de mii de posturi care nu au fost niciodată ocupate. De ce s-au prezervat banii pentru atåtea posturi? Ca să raportăm economii la sfårşitul anului? În timp ce alte cheltuieli, cofinanţarea de exemplu, au fost neglijate. Trebuie să eliminăm de la bugetare aceste posturi. Va trebui să luăm măsuri drastice pentru ajustarea deficitului“, a declarat Pogea în cadrul audierilor din Parlament.
Analiştii economici consideră că măsurile creionate în programul de gu