Pretul petrolului a urcat, marti, cu mai mult de un dolar, peste pragul de 50 de dolari pe baril, sustinut de incursiunea terestra a fortelor israeliene in Fasia Gaza si de reducerea livrarilor de gaze naturale rusesti catre Europa.
Tensiunile din Orientul Mijlociu, reducerea livrarilor de titei din partea Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) si disputa dintre Ucraina si Rusia pe tema gazelor naturale au generat majorarea cotatiilor titeiului cu peste 50% fata de minimul de 32,4 dolari pe baril atins la 19 decembrie.
"Preturile petrolului continua sa fie sustinute de chestiuni politice, legate fie de gaze, fie de Gaza", a declarat un broker britanic.
In acest context, cotatia titeiului destinat pietei americane, cu livrare in februarie, a urcat, pana la 11:42 GMT, cu 1,2 dolari, la 50,01 dolari pe baril, dupa un maxim de 50,1 dolari pe baril atins in prima parte a sedintei, cel mai ridicat pret din 2 decembrie pana in prezent.
Pretul petrolului Brent, de referinta la bursa de la Londra, a urcat cu 1,76 dolari, la 51,38 dolari pe baril.
Razboiul din Fasia Gaza nu ameninta direct industria petroliera, insa orice tulburare de aceasta magnitudine in Orientul Mijlociu ridica semne de intrebare cu privire la securitatea livrarilor din regiune, care furnizeaza o treime din necesarul de petrol al lumii.
Totodata, reducerea sau chiar intreruperea exporturilor de gaze naturale din Rusia catre mai multe state europene, de la Germania si Austria la Romania, Turcia sau Macedonia, aduce in discutie masura in care Moscova ar trebui sa beneficieze de increderea partenerilor de afaceri, atat in calitatea sa de principal exportator de gaze, cat si in ceea ce priveste pozitia de al doilea mare producator de petrol din lume.
Pretul petrolului a atins, in iulie 2008, maximul istoric de peste 147 de dolari pe baril, prabusindu-se puter