Nu am fost niciodată în Maroc. De fapt, ca să fiu mai exactă, nu am pus niciodată piciorul pe pământ marocan. L-am vizitat însă de multe ori prin ochii celor care s-au născut acolo sau au pornit în călătorie către ţara aflată pe partea cealaltă a Mediteranei, pe continentul african. Câteva impresii de călătorie? Un voiaj în Maroc cred că echivalează cu o experienţă absolut unică.
Într-o singură zi, poţi să urci pe crestele înzăpezite ale Atlasului sau pe coama unduitoare a unei dune de nisip, pentru ca apoi să-ţi afunzi picioarele în apele strălucitoare ale Mediteranei sau ale Oceanului Atlantic. Zăpadă, nisip, curmali, valuri înspumate… Toate într-o singură ţară aflată la întretăierea mai multor civilizaţii: berberă, spaniolă, portugheză, africană sau arabă.
Halima s-a născut şi a copilărit în Casablanca. Viaţa a purtat-o însă către România. S-a căsătorit cu un român, a învăţat să vorbească limba română suficient de mult cât să se descurce în viaţa de zi cu zi şi îi place foarte mult iarna, pentru că nu se mai satură de zăpadă. Ştie să gătească mâncăruri româneşti şi marocane, iar împreună cu prietenele ei încearcă să păstreze tradiţiile din Maroc. Cum este gastronomia marocană? "Un amestec între sărat şi dulce. Folosim foarte multe mirodenii şi ierburi, mai multe decât în bucătăria europeană. Avem sare, piper, şofran, chimion. Bucătăria marocană nu este deloc picantă. Tunisia, deşi se află în apropierea Marocului, are preparate foarte condimentate. Noi mâncăm foarte multă carne, în special cea roşie (vită, oaie). Dacă la o masă nu se serveşte carne, înseamnă că este ceva în neregulă. Deşi avem ieşire la Marea Mediterană şi la Oceanul Atlantic, peştele nu este alimentul nostru favorit. Cultura noastră gastronomică are la bază carnea", ne povesteşte Halima.
Diversitate de aromeCunoscătorii apreciează gastronomia marocană c