Două restaurante din Ploieşti au fost verificate, ieri după-amiază, de inspectorii din cadrul Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Prahova. În ambele localuri au fost depistate Două restaurante din Ploieşti au fost verificate, ieri după-amiază, de inspectorii din cadrul Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Prahova. În ambele localuri au fost depistate nereguli referitoare la legea fumatului. Nici pe departe să existe zone destinate fumătorilor şi nefumătorilor izolate prin construcţie. Localul din incinta Hipodromului a fost primul pe lista neagră. „Nefumătorul, ca să ajungă la spaţiul destinat clienţilor din categoria din care face parte, trebuie să treacă prin sala de fumători. Spaţiul de nefumători nu este izolat de spaţiul destinat fumătorilor; fumul nu trebuie să pătrundă dintr-o parte în cealaltă. În altă ordine de idei, spaţiul de fumători trebuie să fie de maximum 50% din spaţiul unităţii, ori întâlnim o suprafaţă de aproximativ 20% destinată nefumătorilor”, explică inspectorul Alexandru Cârdei, din cadrul OJPC Prahova. „Nu trebuie uitat nici faptul că zonele în care se fumează trebuie organizate în baza unui regulament intern. Este obligatorie asigurarea de scrumiere, stingătoare şi ventilatoare, astfel încât nici fumătorul să nu aibă vreun accident, respectiv să ia foc, sau să inhaleze fum peste măsură”, mai spune inspectorul.
Riscul pierderii clienţilor
„Ştiu ce înseamnă spaţiul amenajat pentru nefumători, «afară», dar la noi în ţară lumea zice că se poate face o excepţie. Clientul vine şi zice că dacă vrea să joace biliard vrea să şi fumeze o ţigară; e greu de convins, chiar dacă vede afişată interdicţia. Avem ventilaţie calculată la metri cubi de aer, avem trei ventilatoare. În cursul săptămânii încasările sunt... aşa cum sunt. Sâmbăta şi duminica, dacă vrei să faci bani, să scoţi şi tu ceva pentr