Doar 12 programe de investiţii unit-linked din cele 40 existente în piaţă au ieşit pe plus din 2008. La celelalte fonduri, sumele investite de clienţi au scăzut şi cu 60%, din cauza prăbuşirii bursei. Cele mai mari randamente la poliţele de viaţă unit-linked au fost aduse anul trecut de fondurile de investiţii în lei care au plasat banii clienţilor în instrumente cu venit fix, potrivit unui clasament realizat de Capital. În schimb, fondurile de investiţii în lei cu grad de r
Doar 12 programe de investiţii unit-linked din cele 40 existente în piaţă au ieşit pe plus din 2008. La celelalte fonduri, sumele investite de clienţi au scăzut şi cu 60%, din cauza prăbuşirii bursei.
Cele mai mari randamente la poliţele de viaţă unit-linked au fost aduse anul trecut de fondurile de investiţii în lei care au plasat banii clienţilor în instrumente cu venit fix, potrivit unui clasament realizat de Capital. În schimb, fondurile de investiţii în lei cu grad de risc ridicat, cele care au plasat o bună parte din banii asiguraţilor pe bursă, au raportat cele mai mari scăderi.
Numai cinci programe în lei au raportat însă randamente mai mari decåt rata inflaţiei anticipată de BNR pentru finalul anului - 6,7%. Cel mai mare randament, de 9,95%, a fost raportat de Allianz-Ţiriac la programul de investiţii Leu-Plus, care face plasamente în depozite şi titluri de stat. Pe locurile următoare s-au situat programele de investiţii cu grad de risc scăzut ale Generali, respectiv Interamerican. Dobånzile la depozitele noi constituite de firme au fost răsplătite de bănci cu dobånzi între 7% şi aproape 13% în primele zece luni ale anului, cel mai ridicat nivel fiind raportat pentru luna octombrie.
Fondurile care fac şi plasamente pe bursă au raportat, la finele anului trecut, valori ale unităţilor mai mici decåt la sfårşitul lui 2007. Fondurile cu grad de risc ridicat, a căro