Consiliul Superior al Magistraturii isi alege astazi noua conducere. Cea mai probabila candidatura la presedintia CSM este a judecatorului Virgil Andreies (foto), de la Curtea de Apel Cluj. Noul mandat va incepe sub presiunea raportului de monitorizare al Comisiei Europene, asteptat in februarie, dar si a unui munte de plangeri catre Inspectia Judiciara.
Candidaturile pentru posturile de presedinte si vicepresedinte al CSM vor fi depuse si in acest an chiar in timpul sedintei de alegere. Purtatoarea de cuvant a CSM, Cecilia Morariu, spune ca in preziua alegerilor nu fusese depusa nici o candidatura oficiala. Potrivit legii, nu isi pot depune candidatura decat membrii CSM care nu au mai fost presedinti sau vicepresedinti.
Cele mai multe sanse la sefia CSM apartin judecatorului Virgil Andreies, presedintele Curtii de Apel Cluj in varsta de 49 de ani. Cu putine luari de pozitie publice, Virgil Andreies face parte din aripa conservatoare a CSM, alaturi de Lidia Barbulescu sau Ioan Lupascu. Este unul dintre judecatorii care au preferat sa-si pastreze cumulul de functii, adica sa fie in acelasi timp si presedinte al Curtii de Apel Cluj, si membru CSM.
Virgil Andreies este cunoscut la Cluj ca un coordonator autoritar, putin dispus sa accepte eventuale acte de independenta din partea subordonatilor si favorabil in cele mai multe cazuri cererilor procurorilor pentru emiterea de mandate de arestare: un "dur". Cele mai cunoscute cazuri de pe masa Curtii de Apel Cluj in perioada mandatului sau de presedinte sunt dosarul "Valiza", in care este cercetat Gigi Becali, sau dosarul care il priveste pe fostul consilier judetean Virgil Pop, candidat PNL in noiembrie 2008.
Teoretic, si-ar putea depune candidatura la presedintia CSM si judecatoarele Florica Bejinaru, Angela Harastasanu, Ana Labus si Alexandrina Radulescu. Dar se pare ca singurul