Situaţia din ţară nu este alarmantă, oraşele mai afectate fiind cele aflate spre capătul conductei magistrale de gaz. După ce ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat ieri situaţia de urgenţă, încă două grupuri energetice au fost puse imediat în funcţiune la Complexurile Energetice Turceni şi Rovinari. Dacă până acum la Rovinari se lucra cu două grupuri energetice, de ieri încă unul a fost pus în funcţiune. La fel se întâmplă la Turceni, unde cererea de energie era asigurată prin funcţionarea a trei grupuri, iar economisirea gazelor a dus şi la pornirea celui de-al patrulea grup. Gazele erau necesare pentru producţia de energie, însă de ieri la cele două complexuri din Gorj acestea au fost înlocuite cu păcura. “Am un depozit de 5.000 de tone de păcură. Economisirea gazelor nu mă afectează atât timp când există păcura.
Din contră, a crescut cererea de energie”, a declarat directorul general de la Rovinari, Laurenţiu Ciurel. Tot de ieri, achiziţiile de cărbune se pot face prin negocieri directe, şi nu prin licitaţie, aşa cum prevede legea. Oprirea gazelor din import nu este încă simţită la consumatorul casnic. În municipiul Motru însă încălzirea se face în sistem centralizat pe gaze. Decizia luată de a se face economie la consumul de gaze îi va pune pe oameni într-o situaţie alarmantă. Centrala poate merge pe păcură şi cărbune, dar rezerva ajunge doar pentru 10 zile.
BLESTEMUL CAPĂTULUI DE MAGISTRALĂ
Timişoara se află la capătul conductei magistrale de gaz, motiv pentru care aprovizionarea oraşului depinde foarte mult de consumul de gaz al celorlalte localităţi de pe traseu. Faţă de o cantitate normală de 22.000 metri cubi de gaze naturale pe oră, Timişoarei i se livrează doar 15.000 metri cubi pe oră, iar acest lucru afectează în primul rând societatea de termoficare Colterm, care a fost nevoită să treacă la utilizarea masivă a cărbune