Cu toate ca vanzarile de automobile s-au prabusit in ultimul trimestru al anului trecut, companiile din industria auto au inregistrat o crestere a veniturilor datorita rezultatelor consemnate in primul semestru.
Primele cinci companii din productia si importul de masini au inregistrat in 2008 o crestere de aproape 17% a cifrei de afaceri cumulate, la peste 5 miliarde de euro, potrivit estimarilor ZF realizate pe baza evolutiei productiei, respectiv a vanzarilor in cursul anului trecut, fata de nivelul de 4,2 miliarde de euro atins la finele lui 2007.
Din cauza scaderii vanzarilor in ultimele trei luni ale anului, cumulate cu aprecierea monedei europene, dar si a reducerilor de pret de pana la 30% practicate de dealeri si importatori, profiturile companiilor vor fi cel mai probabil mai mici in 2008 fata de anul anterior.
"Cel putin in cazul Automobile Dacia si al companiilor producatoare de componente, majoritatea vor inregistra o crestere a cifrei de afaceri si a profitului din cauza rezultatelor inregistrate in primele noua luni. Tintele stabilite la inceputul anului nu vor fi atinse cel mai probabil datorita rezultatelor catastrofale inregistrate in ultimul trimestru", a subliniat Constantin Stroe, vicepresedintele Automobile Dacia, care mai detine si functia de presedinte al Asociatiei Constructorilor de Automobile din Romania (ACAROM).
Potrivit statisticilor ACAROM, cifra de afaceri a industriei auto locale in 2008, inclusiv a producatorilor de componente a fost de peste 10 miliarde de euro, valoare care reprezinta 8,3% din PIB-ul Romaniei.
Pe de alta parte, vanzarile de autoturisme au inregistrat in 2008 o scadere de aproximativ 15%, la un nivel de 270.000 de unitati, scadere datorata inaspririi normelor de creditare incepand cu 1 octombrie, dar si importurilor de masini second-hand din Europa de Vest.
Automobile Dacia si-a pas