In vremuri de criza economica este logic ca obiceiurile alimentare sa se schimbe, familiile indreptandu-se spre mancaruri mai ieftine, care insa nu trebuie sa fie si lipsite de gust.
Expertii de la publicatia online Shine au cateva sfaturi pentru familile decise sa nu se "zgarceasca" in ceea ce priveste mancarea gustoasa.
Schimba marca. Poti face economii de pana la 50% la alimente daca iti umpli caruciorul cu produse fara marca, si nu cu "marci" binecunoscute. De cele mai multe ori nu este nici o diferenta intre ingredientele folosite, asa ca nu te uita la eticheta mai frumoasa.
Cumpara en-gros. Fa-ti provizii de conserve si alimente uscate, mai ales cand le gasesti la oferta - acestea nu vor expira cel putin un an.
Creeaza mancaruri din alimentele pe care le ai deja. E bine sa planuiesti mesele familiei cu o saptamana inainte - si daca reusesti sa le creezi din ingredientele pe care le ai deja, este si mai bine. In medie, cam 30% din alimentele pe care le cumparam anual ajung la cosul de gunoi, nemancate.
Fa cumparaturi pe stomacul plin. Cand bantui printre rafturi cu stomacul gol, tinzi sa cumperi mai mult decat iti propusesesi, si uneori te poti trezi si cu produse de care nu aveai efectiv nevoie.
Alege atunci cand cumperi alimente organice. Mancarurile organice sunt mult mai scumpe decat echivalentele lor conventionale - insa nu merita cateodata sa dai atatia bani. Spre exemplu, anumite produse conventionale - bananele - sunt rareori stropite cu pesticide, deci nu merita banii dat in plus. Aceasta situatie este valabila si in cazul cerealelor si painii "organice".
Alege produse de sezon. Sunt mai ieftine decat cele importate din Chile, spre exemplu, si pe care supermarketurile te pune sa le platesti dublu in extra-sezon.
Fa cumparaturi unde poti negocia. Spre deosebir