Autorităţile au declarat ieri situaţie de urgenţă, aşa încât firmele să poată cumpăra păcură fără să mai organizeze licitaţii pentru a asigura alimentarea cu prioritate a consumatorilor casnici. Sursa: Reuters
Situaţia de urgenţă declanşată ieri, după sistarea totală a importurilor de gaze ruseşti, permite Transgaz să dirijeze cantităţile de gaze astfel încât alimentarea populaţiei să fie considerată prioritate absolută. „Nu vor avea de suferit nici grădiniţele, nici şcolile sau spitalele. În industrie pot apărea probleme doar dacă media temperaturilor scade sub -15 grade C“, a spus, ieri, ministrul economiei, Adriean Videanu.
Mai mult, situaţia de urgenţă este o măsură de ordin comercial, care permite centralelor electrice de termoficare (CET) să achiziţioneze în mod direct cantităţi suplimentare de păcură de la producă tori, după epuizarea stocurilor. Funcţionarea sistemului naţional nu s-a înrăutăţit ieri, pentru că autorităţile luaseră deja în calcul oprirea totală a importurilor încă de marţi.
Paşii pentru echilibrarea sistemului
„România poate trece în siguranţă prin această iarnă fără niciun fel de probleme pentru categoriile prioritare, iar rezervele de care dispunem ne asigură o autonomie de 60-80 de zile“, a subliniat ministrul.
Potrivit planului de acţiuni pentru situaţii de urgenţă, prima măsură care trebuie luată este utilizarea gazelor din stocul minim obligatoriu, demarată încă de sâmbătă. Extracţiile din depozite au ajuns zilele trecute la capacitate maximă, respectiv 26 de milioane de metri cubi pe zi.
Urmează suplimentarea producţiei interne cu un milion de metri cubi pe zi de la Petrom şi Romgaz, în cantităţi egale, până la 33 de milioane de metri cubi pe zi.
Combinatele chimice, cu lacăt pe uşă
În al treilea rând, autorităţile trebuie să întreru