În ultima parte a deceniului nouă, Elena Ceauşescu ajunsese al doilea om din stat. Cum va fi debutat oare în "activitatea revoluţionară" cea care era atunci sufletul Cabinetului 2? Ce pregătire profesională avea "savantul de renume mondial", decorat de zeci de universităţi şi institute de cercetare din ţară şi din toate colţurile lumii? Din dosarul de cadre aflăm acum informaţii despre unde a ucenicit Elena Ceauşescu în tinereţe, cum a intrat în "mişcarea revoluţionară", care îi era "originea socială". Chiar şi unele boli de care a suferit la un moment dat.
Dosarul de cadre cuprinde documente din perioada 1949-1960, an în care Elena Ceauşescu, pe-atunci deja cercetător la Institutul de Cercetări Chimice Bucureşti, a solicitat şi obţinut rectificarea stagiului de vechime în partid. Prezentăm în continuare câteva "piese" din dosar. Printre care o autobiografie compusă în 1949, referinţe redactate de diverşi colegi de partid, precum şi chestionarul completat cu ocazia verificărilor membrilor PMR (1950). Menţionăm că documentele sunt publicate cu ortografia originală.
"Autobiografie 5.XII.1949
Elena Ceauşescu (Petrescu) mam născut în com. Petreşti, jud. Dâmboviţa. În anul 1919 la 7 ianuarie. Părinţii se numesc Nae şi Alexandrina ocupaţia agricultori, avere 4 hectare de pământ şi casă de locuit, în tre anii 1926 - 1930 am făcut şcoala primară în com. unde mam născut.
În anul 1936 am venit la Bucureşti, am intrat ca ucenică la fabrica Lantex. În urma unei acţiuni am fost concediată. Dintre cei care mă cunoaşte este Adela Petrescu. Am lucrat la fabrica Texca până 1937. Am intrat la fabrica Minerva. Din 1936 am participat la şedinţele Sindicatelor Unite din şerban Vodă. Mă cunoaşte Rada.
În 1937 am început să lucrez pentru apărare până în 1939. Prima legătură a fost Oltar (fratele lui Ion care lucrează la