Sute de mii de case din ţările balcanice au rămas în frig, şcoli au fost închise şi statele UE au apelat la combustibili alternativi sau la rezervele de hidrocarburi, după ce conflictul dintre Moscova şi Kiev a secat conductele care transportă gaz spre Europa, prin Ucraina. Sursa: Reuters
Pe fondul jocului acuzaţiilor dintre Kiev şi Moscova şi al apelului la ajutor venit din partea Sofiei, preşedinţia cehă a UE a anunţat că este gata să intervină hotărât pentru stoparea crizei.
„Dacă livrările nu sunt reluate până mâine (azi - n.r.), vom avea o intervenţie mai fermă a preşedinţiei şi a UE“, a avertizat ieri premierul ceh Mirek Topolanek. Topolanek nu a detaliat însă în privinţ a eventualelor măsuri avute în vedere de UE, iar purtătorul său de cuvânt a declarat pentru EVZ că acestea se aflau ieri în discuţie.
Ulterior, premierul ceh s-a declarat încrezător că livrările Gazprom vor fi reluate după ce observatorii UE vor fi desfăşuraţi la frontieră pentru a verifica tranzitul gazului rusesc prin Ucraina. Prezenţa observatorilor ar putea clarifica situaţia din teren, în condiţiile în care Ucraina a acuzat Rusia că a oprit livrările, iar Rusia a precizat că Ucraina este cea care a închis a patra şi ultima conductă spre Europa.
Barroso critică Ucraina, SUA acuză Rusia
Primul semn al unei intervenţii „ferme“ a venit ieri de la preşedintele Comisiei UE, Jose Manuel Barroso, care a condiţionat bunele relaţii UE-Ucraina de reluarea tranzitului gazului. „Dacă Ucraina vrea să devină mai apropiată de UE, ar trebui să nu creeze probleme gazului care vine spre UE“, a declarat Barroso la Praga. Mesaje pentru Kiev, dar şi pentru Rusia vor fi transmise şi azi, când oficialii UE se întâlnesc la Bruxelles cu şefii Gazprom şi ai companiei ucrainene Naftogaz.
Un alt avertisment, de data aceasta pentru Rusia, a