Se spune ca "un oras care nu-si cunoaste trecutul, este ca un copil care nu-si stie parintii". Noua, brailenilor, ne-a fost dat sa cunoastem, fara voie insa, trecutul rastalmacit de veneticii de la Rasarit si sa-i uitam aproape cu desavirsire pe aceia care au adus urbei bogatia si faima pe care, probabil, nu le va mai dobindi niciodata. Se cuvine, deci, sa lasam izvoarele sa vorbeasca, iar noi, cei adesea mintiti si inselati, sa ne intoarcem privirile catre trecut, sa-i cunoastem mai bine pe cei care au facut, cu adevarat, cinste Brailei. In fiecare joi, in aceasta pagina, cotidianul "Obiectiv" scoate la lumina, din subconstienul colectiv al urbei, cite o personalitate. O personalitate marcanta din arta, cultura sau politica. Astazi, profesorul Vasile Goras, director al Liceului "Nicolae Balcescu" in perioada interbelica, donator, cetatean de onoare (post-mortem) al Brailei.
Nascut la 6 ianuarie 1882, la Botosani, profesorul Vasile Goras si-a legat numele definitiv de invatamintul brailean, dupa ce-a slujit la catedra citeva decenii, pina la pensionare. Profesor, apoi director al Liceului "Nicolae Balcescu" din Braila, Vasile Goras a indrumat generatii de elevi, a fost animator al vietii culturale din urbea braileana si, in plus, a donat Muzeului Brailei 154 de volume, 25 de caiete de insemnari si 121 de reviste de epoca, din care 92 numai ale revistei "Cuget clar" din anii 1936-1940.
Vasile Goras a urmat cursurile Scolii Primare nr. 1 si ale Liceului "August Treboniu Laurian" din Botosani, in anul 1900, apoi pe cele ale Facultatii de Litere si Filosofie din Iasi, in 1906, devenind licentiat Magna cum laudae in filologia clasica. In anul scolar 1906-1907, Goras isi desfasoara activitatea la Liceul internat din Iasi, dupa care se transfera la Liceul "Nicolae Balcescu" din Braila, unde preda in perioada 1 septembrie 1907 - 31 august 19