» Dupa numeroase experiente dezastruoase, oamenii continua sa cada in capcana jocurilor piramidale si a altor scheme
de investitii care se dovedesc a fi escrocherii.
» Profesorul american de psihologie Stephen Greenspan incearca sa explice, intr-un eseu publicat de "Wall Street Journal", mecanismul atractiei exercitate de astfel de scheme financiare.
» Scepticismul si prudenta sunt cele mai bune arme impotriva inselatoriei, dar acestea sunt contrabalansate de tendinta oamenilor de a copia comportamente care altora le-au adus succes.
Profesorul Stephen Greenspan (nici o legatura cu fostul sef al Rezervei Federale, Alan Greenspan) vorbeste in cunostinta de cauza: si-a pierdut o treime din economiile pentru pensie investite in fondul lui Bernard Madoff, considerat un "guru al finantelor", de fapt creatorul unei scheme piramidale care a functionat cateva zeci de ani, soldandu-se cu o frauda de 50 de miliarde de dolari. Folosindu-se pe el insusi ca studiu de caz, Stephen Greenspan identifica patru factori principali care influenteaza deciziile care, dupa mai mult sau mai putin timp, se dovedesc naive. Cei patru factori sunt situatia, cunoasterea, personalitatea si emotia.
Orice actiune naiva are loc atunci cand o persoana este pusa in fata unei provocari sociale pe care trebuie sa o rezolve. In cazul unei decizii financiare, provocarea consta de obicei in a fi sau nu de acord cu o optiune financiara care ti se prezinta drept benefica, dar care presupune si unele riscuri. Cu cat gradul de risc este mai ridicat, cu atat mai mare trebuie sa fie presiunea sociala pentru a ne determina sa acceptam provocarea. In cazul fondului de investitii al lui Madoff, presiunea sociala a fost extrem de ridicata, acesta fiind prezentat drept un mare expert si filantrop, in care au avut incredere numeroase personalitati si firme cu o reputati