Ministerul Economiei a preluat din portofoliul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) participatii ale statului de la peste 40 de companii, cu o valoare totala de peste 10 mld. euro, mutare anuntata inca de la sfarsitul anului trecut, cand Adriean Videanu a afirmat ca ministerul si nu AVAS trebuie sa administreze viitoarea companie energetica, care ar urma sa cuprinda Electrica, Hidroelectrica si complexurile energetice Turceni si Rovinari.
Atunci Videanu nu a precizat insa daca pachetele majoritare de actiuni pe care AVAS le detine la Electrica si la cele doua complexuri vor fi transferate din nou la Ministerul Economiei. Ministerul condus de Videanu va administra si actiunile statului la alte companii, precum Petrom (unde detine 20,64%), Electrica (78%), Oltchim Ramnicu-Valcea (53,25%) si Distrigaz Sud (37%), participatii controlate pana in prezent tot de AVAS. In plus, actul normativ prevede ca la Ministerul Economiei va functiona si Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI). Portofoliul AVAS a fost extins, la sfarsitul anului 2006, cu 41 de companii, prin preluarea participatiilor detinute de Ministerul Economiei si Comertului. OPSPI a fost trecut atunci de la Ministerul Economiei, condus de un ministru democrat, la AVAS, institutie administrata de un membru al PNL, printr-o ordonanta de urgenta a Guvernului pe care ministrii PD au refuzat sa o semneze.
Multe din companiile preluate atunci de AVAS aveau nevoie de capitalizare urgenta, avand in vedere ca statul nu poate sa faca o majorare in numerar, pentru ca ar incalca normele europene, iar pentru altele urma sa fie pregatita o strategie pentru a obtine o privatizare avantajoasa pentru stat. Cea mai importanta privatizare realizata in perioada 2006-2008 de AVAS a fost cea a Automobile Craiova, unde producatorul american Ford a preluat 72,4% din actiu