» Speologii incearca de patru ani sa puna capat fenomenului vandalizarii Pesterii din Limanu. In fiecare an sunt colectate cantitati importante de cutii goale de bere, sticle sparte si resturi din interiorul si zona fostei ascunzatori a luptatorilor daci. O data cu "blindarea" celei de-a doua intrari in pestera, speologii spera ca actele de vandalism sa dispara.
De numele pesterii din limanu se leaga legenda unei ascunzatori impenetrabile utilizate de luptatorii daci. Din peisaj nu lipsesc galerii intortocheate, un tunel neexplorat inca ce se presupune ca duce dincolo de granita cu Bulgaria. Dincolo de povestile care circula prin partea locului, in Pestera Limanu arheologii au descoperit urme ale locuirii de catre bastinasi dinaintea venirii romanilor in Dobrogea. La peste 2000 de ani distanta, persoane iresponsabile distrug in fiecare an un obiectiv ce ar putea fi inclus in circuitele turistice.
Groapa de gunoi
"Au fost nenumarate acte de vandalism. S-a schimbat de mai multe ori poarta la intrare", a precizat Alexandra Hillebrand, reprezentantul Grupului de Explorari Subacvatice si Speologice (GESS). Au fost furate pana si panourile de prezentare a obiectivului turnate in ciment langa intrarea principala. GESS a preluat in custodie Pestera Limanu in 2004. S-a incercat amenajarea obiectivului pentru a putea fi vizitat. Intrarea a fost protejata cu o usa metalica inchisa cu un lacat, iar cheia se gaseste in sat, la o familie ai carei membri au fost instruiti si care sunt ghizii turistilor. Numai ca, periodic, lacatul este spart, iar grupuri de tineri intra in pestera, lasand resturi in urma lor. "S-au gasit doze de bauturi racoritoare si bere, benzi magnetice, sticle sparte", a mai spus Hillebrand.
In fiecare an, la Limanu sunt organizate actiuni de ecologizare pentru curatarea dealului. In 2008 au fost patru astfel de operat