Moldovenii „bucureştenizaţi“ se reunesc, la sfârşitul fiecărei luni, pe Kiseleff, ca să-şi amintească de Copou şi de dulcele grai de acasă.
Despre moldoveni se spune că ar fi acaparat Capitala. Câţiva dintre cei care şi-au găsit un căpătâi prin Bucureşti, mai exact îndrăgostiţii de Iaşi, se întâlnesc o dată pe lună, la un pahar de vin şi la depănat amintiri. Capitala le-a lustruit drumul spre o carieră frumoasă, i-a făcut directori, doctori, ingineri, oameni de presă cunoscuţi, dar nu a putut să înlocuiască vreodată locul studenţiei. Şi pentru că moldovenii se simt cel mai bine laolaltă, s-au hotărât să facă o tradiţie din „întrevederile“ lor. Azi, „întâlnirile ieşenilor“ împlinesc deja şase ani.
Adunarea se face „de drag“
Un simplu mail adună până la 50 de oameni într-un restaurant de pe strada Clucerului. Puşi să explice ce-i adună în fiecare lună, găsesc o singură explicaţie: „De drag unii de alţii, de dragul dulcelui târg, de dragul ochilor noştri. Că doar suntem moldoveni şi ne plac şezătorile, cenaclurile şi orice alt pretext de adunare prietenească“. Şi pentru a înviora atmosfera, mai scobesc dovlecii de Halloween, îşi fac daruri de Crăciun sau cheamă moldovenii talentaţi pentru un recital „în familie“.
Limba „afacerească“
La ora 20.00, gaşca e deja adunată. În semiîntunericul din local, după o serie de îmbrăţişări şi valuri de „ce-ai mai făcut?“, adunaţi în jurul mesei, încep cu toţii să povestească. Cu voci ascuţite, râsete sănătoase şi multe pupă turi, aşa îşi fac apariţia moldovencele. Ai fi surprins să vezi că nu se vorbeşte o moldovenească pură, limba se mai lăţeşte la câteva expresii, dar moldovenii „realizaţi“ au fost constrânş i să vorbească şi „limba afacerilor“. Seara începe cu muzică de relaxare, atmosfera se încinge mai târziu, când lumea se ridică şi la dans. Unii mănâncă, fiind veniţ