If you can\'t beat them, join them!, aceasta era explicatia data de olandezul Robert Rekkers in urma cu doi ani in ceea ce priveste strategia de dezvoltare a celei mai mari banci cu capital romanesc, Banca Transilvania (BT).
Inceputul anului 2007 insemna pentru Banca Transilvania un parteneriat incheiat alaturi de compania olandeza de asigurari Aegon prin care cele doua entitati infiintau o companie de pensii private si una de asigurari de viata.
In mod concret, era vorba de un parteneriat de tip joint-venture (asociere, participatiune) incheiat intre cele doua companii care avea ca rezultat o companie mixta de pensii private, la care fiecare dintre cei doi asociati detinea cate 50% din actiuni.
“Ne gandim serios si la alte parteneriate de tip joint-venture incheiate impreuna cu alte companii financiare. Ne concentram exclusiv pe activitatile nebancare,” a declara, in urma cu 12 luni, Robert Rekkers, presedintele Bancii Transilvania.
Strategia din ianuarie 2007 a celei mai mari banci cu capital romanesc pare ca s-a schimbat in ultimii doi ani: Banca Transilvania a anuntat ieri ca vinde asiguratorului olandez Aegon participatia de 50% din capitalul BT Aegon, iar la finele lui 2007 anunta vanzarea BT Asigurari catre Groupama, grup financiar francez cu operatiuni in Europa si Asia.
Tranzactia anuntata ieri, prin care BT vinde companiei Aegon cota de 50% detinuta la BT Aegon, se ridica la circa 11 milioane de euro.
Grupul olandez de asigurari Aegon va deveni astfel unic actionar al BT Aegon. Tranzactia este estimata sa se finalizeze in cursul celui de-al doilea trimestru din 2009, in functie de obtinerea aprobarilor necesare de la autoritatile de resort.
BT Aegon Fond de Pensii era al optulea jucator pe piata pensiilor private obligatorii (pilonul II), cu 117.076 clienti si active de 19,8 milioane lei la sfarsitul lui noiembrie