Ordonanta de Urgenta nr. 230, care interzice cumulul pensiei de varsta cu "veniturile" din prestarea altei activitati platite de la buget, a pus pe jar primarii pensionari, membri ai consiliilor locale sau judetene, profesorii, actorii, medicii, asistentii maternali si alte categorii profesionale care nu puteau trai doar din pensia de mizerie pe care o primeau sau numai din salariul foarte mic cu care erau remunerati. Directorul adjunct al Institutului pentru Politici Publice (IPP), Adrian Moraru, atrage atentia ca discutiile aprinse create de ordonanta in cauza au facut uitata una dintre cele mai interesante promisiuni electorale: legea unica a salarizarii, care ar fi putut preveni problemele aflate acum in actualitate.
Moraru ne-a explicat ca principiul pe care merge aceasta ordonanta de urgenta este "unul corect": "O persoana ar trebui sa poata trai decent dintr-un singur venit: salariu sau pensie. Aici este problema de esenta – politicienii care acum sunt la guvernare au promis, in campania electorala, ca vor pune la punct o lege unica de salarizare. Cu asta vor incepe, asa au spus". Elaborarea de urgenta a unei asemenea legi ar fi eliminat din start discrepantele uriase intre salarii si n-ar mai fi fost posibil, spre exemplu, "ca Radu Beligan sa castige cat o femeie de serviciu de la un spital". Dincolo de inexistenta acestei legi a salarizarii, Adrian Moraru este de acord ca termenul "venituri" din textul ordonantei poate fi cel care a creat confuzii, pentru ca include orice fel de sume.
Liderul Federatiei Sindicale Cartel Alfa, Bogdan Hossu, spune si el ca aici ar fi problema, explicand ca termenul "venituri salariale" ar fi exclus din start o parte din categoriile ce reclama inechitatea ordonantei Guvernului. Fostul ministru al Muncii Paul Pacuraru este de parere ca, in general, "ordonanta este buna, pentru ca in administratie s