Atacurile asupra infrastructurii informatice sunt, dupa armele de distrugere in masa, cea mai mare amenintare la adresa SUA, un pericol tot mai greu de combatut, au avertizat experti ai politiei federale americane – FBI, in cadrul unei conferinte organizate la New York, informeaza AFP. Adjunctul sefului diviziei informatice a FBI, Shawn Henry, a apreciat ca "amenintarea ce planeaza asupra infrastructurii SUA, a serviciilor noastre de informatii si a sistemelor informatice este imensa", aratand ca un atac informatic poate fi la fel de periculos ca un atac terorist de proportiile celui de la 11 septembrie 2001.
In opinia lui Henry, gruparile teroriste incearca sa recreeze in plan virtual atentatele de la 11 septembrie, un astfel de atac fiind capabil sa genereze in Statele Unite "acelasi tip de pagube" precum cele inregistrate in atacurile de la New York si Washington. Expertii serviciilor de securitate americane au in vedere scenariul unui adevarat "cybergeddon" sau "apocalipsa cibernetica" – o situatie in care o societate avansata, unde tot ce este important e legat si chiar controlat de calculatoare, este sabotata de hackeri sau pirati informatici.
Michael Balboni, secretar adjunct pentru siguranta publica in statul New York, a descris aceasta "apocalipsa" drept o "imensa amenintare" pentru intreaga societate, de la institutiile bancare, sistemele de alimentare cu apa si energie pana la agentiile guvernamentale.
Dupa mai multi ani de lupta impotriva retelelor de pirati cibernetici sau hoti care actioneaza pe internet, FBI si serviciile de securitate din alte tari au constatat ca hackerii sunt dusmanii cei mai schimbatori si cel mai greu de depistat. "Ne este foarte greu sa-i prindem", a recunoscut Donald Codling, oficial in departamentul informatic al FBI. "Au cipuri si carduri care le permit sa transfere bani de peste tot din lume