In Romania, RCS&RDS a scumpit abonamentele la cablu, internet si televiziune prin satelit. Compania mentine planul de a se extinde pe telefonie mobila in Ungaria.
RCS&RDS, cel mai mare operator telecom neafiliat unui grup multinational de pe piata locala, care s-a dezvoltat pe baza unei strategii bazate pe imprumuturi si preturi agresive, a marit luna trecuta tarifele exprimate in monedele nationale din cele sase tari pe care opereaza, inclusiv Romania.
RCS&RDS pune aceste scumpiri, primele din istoria recenta a companiei, pe seama evolutiei nefavorabile a cursului de schimb din cele sase tari in care opereaza. Spre exemplu, in Romania - cea mai importanta piata pentru RCS&RDS, leul a pierdut 10% in raport cu euro si 4% in raport cu dolarul SUA fata de primele zile din noiembrie 2008. In Ungaria, o alta piata importanta pentru RCS&RDS, forintul a pierdut in acelasi interval 5% in raport cu euro si 1% in raport cu dolarul SUA.
In Romania, RCS&RDS este unul din putinii operatori telecom majori care si-au pastrat si tarife raportate la lei. Astfel, de la gigantii pietei, respectiv Orange, Vodafone si Romtelecom, pana la majoritatea celorlalti operatori mai mici (Cosmote, Zapp) tarifele pentru servicii sunt raportate la euro. O situatie singulara pe piata este cea a UPC Romania, al doilea jucator de pe piata locala de cablu TV si unul din cei mai mari furnizori de telefonie si internet, care are toate tarifele exprimate in lei.
Astfel, facturile celor mai multi operatori reflecta evolutiile de pe piata valutara, spre deosebire de RCS&RDS - care si-a exprimat in lei exact tarifele pentru liniile de business care ii aduc cei mai multi bani, respectiv televiziunea prin cablu si satelit si serviciile de acces la internet. Astfel, grosul veniturilor RCS&RDS este expus variatiilor de pe piata valutara, in conditiile in care compania are de rambu