Pentru a avea succes o afacere, cât de mică, investiţia iniţială nu este singurul lucru asupra căruia trebuie să se concentreze întreprinzătorii.
Chiar dacă tendinţa generală este de a intra în afaceri folosind exclusiv bani împrumutaţi (de la prieteni sau bănci), sfatul general este ca, înainte de a vă lansa efectiv în afaceri, să economisiţi cât mai mult posibil (pentru investiţia iniţială şi, eventual, pentru costurile pentru primul an). În caz contrar, veţi începe afacerea plătind creditele din profit şi veţi ajunge să lucraţi luni bune fără a câştiga măcar banii pentru traiul zilnic sau nu vă va rămâne nimic pentru investiţii ulterioare periodice.
Munciţi mult şi nu faceţi cheltuieli inutile
Investiţia iniţială nu este însă singurul aspect ce trebuie luat în considerare. La început, gândiţi afacerea la un nivel redus şi nu faceţi cheltuieli inutile, spun specialiştii. „Nu închiriaţi sediul, dacă se poate lucra şi în altă parte, şi nu angajaţi personal până când nu aveţi ce să îi daţi de lucru“, notează smallbusiness.findlaw.com, care explică faptul că persoanele ce investesc mai puţin şi muncesc mai mult au avantajul de a pierde mai puţin, ceea ce le ajută să nu se descurajeze, să înveţe din greşeli şi să recupereze pierderile în timp.
Acordaţi o mare atenţie activelor personale
Când intraţi în afacerea proprie, de obicei, sunteţi răspunzători pentru toate hotărârile şi datoriile asumate de firmă (împrumuturi, restanţe, decizii judecătoreşti). „Dacă nu vă protejaţi, un creditor poate merge după bunurile dumneavoastră personale pentru a plăti datoriile“, avertizează specialiştii. Astfel, ar trebui să vă gândiţi serios la înfiinţarea unei societăţi cu răspundere limitată (SRL) deoarece, potrivit legislaţiei, asociaţii răspund pentru obligaţiile sociale în limita aporturilor lor.
Planul de afaceri,