Deblocarea creditarii pentru IMM-uri, simplificarea formalitatilor pentru proiectele depuse de IMM-uri pentru atragerea de fonduri nerambursabile de la UE si alocarea a 0,4% din PIB, precum si restructurarea institutiei sunt principalele masuri pe care le va lua noul ministru pentru IMM, comert si mediul de afaceri.
Economist cu experienta de peste 30 de ani in companii de stat si private, Constantin Nita, 53 de ani, noul ministru pentru IMM-uri, comert si mediul de afaceri doreste 0,4% din PIB pentru acest an pentru a putea sprijini IMM-urile si a crea noi locuri de munca.
"Un obiectiv important pentru mine este cel de functionare a IMM-urilor unde cred ca sunt cele mai mari probleme, in sensul ca atragem putini bani si pentru prea putine IMM-uri. Nu cred ca 5-600 de IMM-uri, care ar folosi banii atrasi de la UE, inseamna foarte mult si ar aduce schimbari importante in economie. E o gluma faptul ca ne ocupam de finantarea a 500 si de restul de peste 500.000 nu se ocupa nimeni. Trebuie sa alocam o suma pentru IMM-uri, mai ales in situatia de criza existenta, si vom cere 0,4% din PIB", a declarat pentru ZF Constantin Nita.
El doreste ca aceste sume sa finanteze proiecte mari care sa duca la crearea de noi locuri de munca.
"Trebuie sa facem proiecte mari si serioase pe care sa le putem sprijini. Am cerut Directiei generale a IMM-urilor sa vina cu noi proiecte pentru a vedea ce fonduri putem atrage de la bugetul de stat, in afara de cele externe, prin care sa sprijinim IMM-urile. Un proiect pe care vreau sa-l promovez este crearea de parcuri de soft pentru cele opt regiuni de dezvoltare, care poate sa genereze cateva mii de IMM-uri. Daca fiecare dintre acestea ar avea sa zicem numai doi angajati, ganditi-va ca se vor crea cateva mii de locuri de munca. Ma intereseaza parcurile industriale care trebuie revigorate, pentru ca nu s-a mai facut niciu