Un an, atât îi trebuie Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa“ ca să se reinventeze. Sursa: Codrin Prisecaru
Unul dintre cele mai vizitate muzee din ţară nu-şi poate primi publicul în următoarele 12 luni pentru ca, din 5 ianuarie 2010, să-l uimească.
Vizita la muzeul din Piaţa Victoriei nu va mai fi aşa cum a gândit-o doctorul Antipa în urmă cu 100 de ani. Exponatele vor fi integrate într-o scenografie spectaculoasă, mai ceva ca la teatru. Vizitatorul va afla mai multe detalii despre exponate butonând telecomanda şi va fi transferat în mediul de viaţă al vieţuitoarelor cu ajutorul unui spectacol de sunete şi lumini. Peisajul va fi completat de o cafenea şi mai multe saloane multimedia, iar în amfiteatrul muzeului se vor organiza concerte şi întâlniri cu publicul.
Cele două lucrări care se fac în paralel la „Antipa“ - cea de restaurare a faţadei clădirii şi cea de modernizare a expoziţiei - sunt finanţate de Ministerul Culturii.
Reinventarea costă 10 milioane de euro
Primii bani au fost deja livraţi, câte 600.000 de euro pentru fiecare lucrare. Numai proiectul de modernizare a expunerii permanente va costa 10 milioane de euro.
„Când vom redeschide uşile, vom fi cel mai modern muzeu din ţară. Vom transforma cu totul «Antipa»!“, spune Aurora Stănescu, şefa Secţiei Relaţii publice. O dată se va reface faţada clădirii, monument de arhitectură, după ce imobilul a fost deja consolidat, între 1996 şi 2005. Apoi, se va aduce la viaţă expunerea permanentă.
„Toate vitrinele se vor deschide, iar exponatele vor fi prezentate într-o scenografie care să-ţi dea senzaţia că trăieşti în habitatul respectiv. Fiecare sală va avea povestea ei, iar poveştile tuturor sălilor vor spune, la sfârşitul vizitei, povestea evoluţiei speciilor pe Pământ“, explică Stănescu lucrarea realizată î