Pus in fata perspectivei ca cetatenii sai sa inghete iarna aceasta, presedintele bulgar Gheorghi Parvanov a decis ca cea mai buna cale de actiune este redeschiderea reactorului nuclear de constructie sovietica, inchis o data cu intrarea tarii in Uniunea Europeana.
Este limpede ca Bulgaria are optiuni limitate in ceea ce priveste gasirea unui "plan B" de actiune, ca urmare a sistarii aprovizionarii cu gaze naturale rusesti, via Ucraina.
In situatia Bulgariei se afla mai toata Europa: lupta dintre Gazpromul rusesc si Naftogazul ucrainean subliniaza ca Europa a facut prea putin, prea tarziu, pentru a se pune la adapost de o astfel de situatie, vecina cu calamitatea, mai ales in conditiile unei ierni aspre. Europa nu are un "plan B", scrie International Herald Tribune.
Expertii in chestiuni de energie sunt de acord ca UE are nevoie de o capacitate mai mare de stocare a gazelor naturale, de mai multa inetrconectivitate, mai multi furnizori si mai multe alternative energetice, cum ar fi energia nucleara si cea eoliana.
Aceste obiective sunt cu atat mai urgente cu cat productia de gaze naturale este concentrata in tari unde companii controlate de stat, precum Gazprom, domina piata.
Pana de curand, principalul motor al ambitiilor europene de a obtine alternative la combustibilii fosili erau pericolele pentru mediu si dorinta de a conduce in chestiunea emisiilor scazute de carbon. Acum, "urgenta" este faptul ca oamenii ingheata de frig in apartamente.
Uniunea este dependenta de Rusia pentru un sfert din necesarul de gaze naturale, din care 80% tranziteaza Ucraina. Cum toate transporturile prin conducta ucraineana au fost oprite, cele mai vulnerabile tari sunt cele cu cele mai mici rezerve de gaze naturale si cele mai putine surse alternative, adica Romania, Grecia, Slovacia, Ungaria, Cehia si Bulgaria. @N