Expertii in domeniul energiei din cele 27 de tari membre ale UE au propus vineri aducerea la capacitatea maxima a productiei de gaze naturale din Norvegia, Marea Britanie, Romania si Polonia, pentru a compensa oprirea livrarilor de gaze rusesti, a anuntat Comisia Europeana, citata de AFP.
"Grupul de coordonare in domeniul gazelor naturale" - care reuneste experti din cele 27 de tari membre ale Uniunii, precum si reprezentanti ai industriei gazeifere - a intocmit vineri o lista a "masurilor posibile" de ajutorare a tarilor cele mai afectate de inchiderea robinetului rusesc cu gaze.
Aceste propuneri vor fi discutate luni, in cadrul unei reuniuni extraordinare a ministrilor energiei din UE.
Prima dintre aceste masuri consta in "marirea productiei din Norvegia, Marea Britanie, Romania si Polonia, pentru a compensa pierderile de gaze rusesti, pana la capacitatea maxima a mijloacelor de productie si de transport", precizeaza Comisia, intr-un comunicat.
Pe termen lung, expertii au subliniat importanta ameliorarii interconectivitatii energetice in interiorul UE si inspre tarile din Balcani. Ei estimeaza "ca nevoia diversificarii surselor de aprovizionare este mai importanta ca niciodata".
"Aceasta criza demonstreaza nevoia unui plan de urgenta si un raspuns european coordonat" in privinta gazelor naturale, concluzioneaza expertii. Expertii in domeniul energiei din cele 27 de tari membre ale UE au propus vineri aducerea la capacitatea maxima a productiei de gaze naturale din Norvegia, Marea Britanie, Romania si Polonia, pentru a compensa oprirea livrarilor de gaze rusesti, a anuntat Comisia Europeana, citata de AFP.
"Grupul de coordonare in domeniul gazelor naturale" - care reuneste experti din cele 27 de tari membre ale Uniunii, precum si reprezentanti ai industriei gazeifere - a intocmit vineri o lista a "ma