» Asociatia "Nemteanca" a primit de la britanici fonduri de 25.000 lire sterline, bani cu care s-au deschis 30 de magazine in judetele Iasi, Vaslui, Botosani, Neamt, Suceava si Bacau.
» Cei 35 de mesteri ai asociatiei isi vand astfel produsele – cojoace, broderii, costume populare si masti – in magazinele deschise in incinta pensiunilor si hotelurilor.
» Un alt proiect, de data aceasta al Uniunii Europene, in valoare de 100.000 euro, ar putea deveni operational de anul viitor, prin intermediul aceleiasi asociatii, pentru calificarea in meseriile traditionale a peste 200 de tineri.
mainile si picioarele se misca in acelasi timp, dupa un ritm anume. Desi mesterii stau fiecare pe cate un scaunel, ti se pare totusi ca alearga. Dar nu oriunde, ci pe urzeala razboiului de tesut. Ai bobinat, ai urzit, ai nividit, e gata "masinaria", apoi te apuci de slalom printre cele 3.000 de fire pe care se vor incolaci lana, canepa, inul. Asa ies din mainile oamenilor, ca dupa o vraja, traistute, catrinte si brauri. Dupa obiceiul pamantului, la Pipirig, o comuna strajuita de Muntii Neamtului. Am mers la casa lui Alexandru Marin, intr-un catun aruncat pe-o coasta. Doljesti – asa ii spune manunchiului de case mici, asezate de-a lungul paraului Crengenilor. Nu intamplator a primit firul de apa acest nume, pentru ca nu departe de malurile sale a tasnit neamul lui Ion Creanga. Aici a fost casa parintilor marelui scriitor.
Un barbat la razboiul de tesut
Am luat-o pieptis pe drumul de pamant, surpat in unele locuri de inundatiile de asta-vara. Curtea casei lui nea Marin ar putea fi foarte bine o partie de schi, atat de accidentat e terenul. De-asta si salasul pare atat de inalt, daca il privesti de la baza dambului, stand cu nasul sub temelia solida, din piatra. Facem un ocol prin iarba pana in spatele curtii, apoi intram pe o usa mica, aplecandu