Angajatorii vor face peste 47.500 de disponibilizari in urmatoarele trei luni, potrivit notificarilor centralizate pana ieri de Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM).
Cele mai multe concedieri au fost anuntate de companiile din constructii, care ar putea renunta pana in luna martie la 15.600 de oameni, urmate de jucatorii din automotive - 3.900 de disponibilizari, cei din petrol si gaze naturale - 3.000, companiile din chimie - 2.700 si cele din productia de imbracaminte - 1.870.
"Numarul disponibilizarilor anuntate se schimba de la o zi la alta, intrucat multe din companii fie renunta la disponibilizarile anuntate, fie fac mai multe decat au prevazut initial, in functie de cum se schimba contextul economic", spune Adina Croitoru, purtator de cuvant al ANOFM.
Ultimele date comunicate de institutie anul trecut indicau ca numarul de salariati care urmau sa fie concediati pana la inceputul lunii aprilie a acestui an era de 43.000, ceea ce inseamna ca la interval de doar o luna, angajatorii estimeaza ca vor face cu 10% mai multe disponibilizari.
La sfarsitul lui noiembrie rata somajului ajunsese la 4,1%, numarul total de someri fiind de 377.000. In conditiile in care cei 47.500 de angajati vor fi disponibilizati si vor intra in somaj, rata somajului ar putea urca la 4,6%. Comisia Nationala de Prognoza estimeaza ca somajul nu va depasi 5% in acest an.
Angajatorii vor face peste 47.500 de disponibilizari in urmatoarele trei luni, potrivit notificarilor centralizate pana ieri de Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM).
Cele mai multe concedieri au fost anuntate de companiile din constructii, care ar putea renunta pana in luna martie la 15.600 de oameni, urmate de jucatorii din automotive - 3.900 de disponibilizari, cei din petrol si gaze naturale - 3.000, companiile din chimie - 2.700 si cele din produ