Europa studiază posibilitatea reluării celor patru opţiuni pe care le are la dispoziţie, pentru a deveni independentă energetic. Conducta Poseidon, energia nucleară, centralele de gaz natural lichefiat şi conducta Nabucco ar putea pune la adăpost Uniunea de o viitoare criză. Criza a determinat majoritatea guvernelor europene să caute din nou variante la gazul rusesc, scrie agenţia de analiză Stratfor. Agenda unui plan paneuropean de reducere cu două treimi a volumului de gaz din Rusia până la sfârşitul lui 2010 s-ar afla în termen, relatează sursa citată.
Conducta Poseidon
Este o conductă submarină cu o capacitate anuală între opt şi zece milioane metri cubi, care va lega Grecia de Italia pe sub Marea Adriatică.
Poseidon va face legătura cu linia care urcă din Turcia în Grecia. Odată activă, linia va oferi Italiei posibilitatea de a distribui gazele naturale din Orientul Mijlociu, dar şi pe cele din Bazinul Caspic.
Proiectul Poseidon este administrat de Edison, a doua companie italiană de distribuţie, care nu se află în relaţii de afiliere cu Gazprom. În prezent, Poseidon este planificat să fie finalizat la sfârşitul lui 2009.
Energia nucleară
Mare parte din Europa (cu excepţia Franţei) a încercat să stea departe de opţiunea nucleară. Cele zece state care s-au alăturat UE în 2004 au fost obligate să negocieze închiderea unora dintre reactoare.
Cele mai afectate ţări de oprirea livrărilor de gaz sunt câteva dintre acestea. Bulgaria ia în considerare redeschiderea centralei de la Kozlodui, închisă odată cu intrarea în UE, în 2007. În Europa de Est sunt în construcţie numai două centrale nucleare, ambele tot în Bulgaria.
Gaz natural lichefiat
Acesta este o versiune a gazului natural care poate fi transportat după îngheţare. Centralele de pr