Pojarul nu va putea fi eradicat din Europa înainte de 2010, din cauza numărului mare de copii nevaccinaţi, susţin cercetătorii danezi, citaţi de Reuters. Oamenii de ştiinţă au ajuns la această concluzie după un studiu care a avut la bază datele cumulate din ţările europene despre această boală.
Autorii studiului spun că în 2006-2007 au fost raportate 12.000 de cazuri de pojar în Europa, mai mult de 85% dintre acestea fiind înregistrate în România, Germania, Marea Britanie, Elveţia şi Italia.
„Pojarul este considerat ca fiind o boală uşoară, dar acesta poate cauza complicaţii severe, unele chiar fatale“, a explicat Mark Muscat, epidemiolog al Institutului Statens Serum din Copenhaga, care a coordonat studiul în 32 de ţări.
Publicitatea negativă şi lipsa informării sunt de vină
Potrivit cercetătorilor, rata vaccinărilor în ţările europene variază de la 95% în Finlanda, la 70% în Germania. Pojarul ucide anual, la nivel mondial, aproape 250.000 de persoane, mai ales copii din ţările sărace.
Refuzul părinţilor de a-şi vaccina copiii împotriva pojarului a condus la o creştere alarmantă a numărului de cazuri în SUA şi în anumite părţi ale Europei, în ultimii ani.
Autorităţile din domeniul sănătăţii subliniază importanţa vaccinului triplu combinat (împotriva pojarului, rubeolei şi oreionului). Cu toate acestea, unele grupuri de interese au indus ideea că vaccinul antipojar ar putea provoca autism sau alte probleme de sănătate.
Publicitatea negativă făcută şi lipsa informării părinţilor sunt motivele pentru care numărul vaccinărilor este scăzut.
Datele colectate pe parcursul a doi ani în ţările Uniunii Europene şi în Norvegia, Islanda, Elveţia, Turcia şi Croaţia au arătat că boala a ucis şapte persoane în această perioadă.
Pojarul nu va putea fi eradicat din Europa înainte de 2010, din cauza numărului mare de copi