Doar 20 de cetăţeni români (care au ajuns azi în ţară) au fost evacuaţi ieri din Gaza, alte câteva sute neîndrăznind să rişte drumul până la punctul de frontieră. Sursa: Oana Dobre
1 /.
Punctul de frontieră Erez a devenit, ieri, la ora 14.30, locul în care românii stabiliţi în Gaza s-au împărţit în două categorii. De partea israeliană, cei 20 de fericiţi care s-au văzut, în sfârşit evacuaţi la a treia încercare a autorităţilor, iar de cea palestiniană - cele câteva sute de cetăţeni români rămaşi să suporte în continuare bombardamentele aeriene şi tirurile de artilerie.
Potrivit unor surse diplomatice, transportul de astăzi are toate şansele să fie şi ultima operaţiune de evacuare pentru o perioadă nedeterminată. Cauza acestui lucru este faptul că, după uciderea celor doi şoferi palestinieni ai UNWRA (agenţia ONU care se ocupă de civilii din Gaza), organizaţiile internaţionale nu-şi mai asumă riscul unor operaţiuni de transport al străinilor până la punctul de frontieră Erez.
Şi de-o parte şi de cealaltă a graniţei, ziua de ieri a fost însă una tristă pentru toţi refugiaţii, indiferent de naţionalitate - români, ruşi, canadieni sau turci. Majoritatea femei cu copii mici de mână, refugiatele şi-au lăsat în urmă soţii şi prietenii care nu au reuşit să obţină permisiunea autorităţilor de la Tel Aviv pentru a pleca din Gaza. „Nu am dormit toată noaptea de frică. Toată Fâşia nu are curent electric de nouă zile“, ne-a spus Florica Neamţu, de dincolo de gardul de gratii în spatele căruia israelienii i-au izolat pe ziarişti de evacuaţi.
În timp ce se pregătea pentru drumul către Iordania, ea încerca să explice de ce numai 20 dintre cele câteva sute de români au reuşit să iasă din Gaza: „Cred că de frică. Ştiu că îşi doreau mulţi asta, dar nu au avut curaj să vină până la centrul Crucii Roşii, de unde ne-au urcat în autoc