La 12 ani de la închidere, combinatul de acid clorhidric din comuna Valea Călugărească, din apropierea staţiei CFR, reprezintă în continuare un pericol pentru mediu şi localnici.
În cei 35 de ani de funcţionare, colosul a produs aproape şase milioane de tone de cenuşă piritică, strânsă în halde pe 120 de hectare.
„Pirita asta e aici de când mă ştiu şi nu cred că o va lua cineva. Iarna e mai bine, pentru că îngheaţă totul, dar vara e teroare. Când bate vântul o împrăştie peste câmp, de nu mai creşte nici iarba“, spune un localnic, Emil Trache. „Agricultura în zonă a fost puternic afectată de poluare. Chiar şi acum se resimt efectele“, susţine şi Aurel Anghel, directorul Direcţiei Agricole Prahova.
Ecologizarea terenului trenează, pentru că pe rolul instanţelor este un proces între societatea Romfosfochim Active, care a preluat combinatul în urma lichidării judiciare, şi autorităţile locale. „Sperăm să avem câştig de cauză pentru a putea apoi atrage fonduri europene pentru curăţarea zonei“, spune primarul Vasilică Neacşu.
Potrivit directorului Agenţiei pentru Protecţia Mediului Prahova, Camelia Steliean, este nevoie urgentă de autorizaţii sanitare pentru a aplica o substanţă specială, care va forma o peliculă impermeabilă deasupra haldelor. Alergologii avertizează că există un risc foarte mare ca localnicii, şi mai ales copiii, să dezvolte diverse forme de astm şi pneumonii.