Alan Greenspan
Era turbulentelor
Editura Publica
Supranumit „Oracolul", „Economistul economistilor" sau „Maestro", Alan Greenspan a fost, probabil, cel mai puternic personaj al scenei economice mondiale de la sfarsitul secolului XX si inceputul secolului XXI. Cartea pe care v-o prezentam este atat o autobiografie, cat si un rezumat al credo-ului sau economic, insotit de o sumedenie de previziuni si convingeri ale autorului privind marile schimbari cu care ne vom confrunta sub efectele globalizarii.
S-a nascut pe 6 martie 1926 la New York. In 1943 absolva Washington High School. Nu este recrutat in armata americana din motive medicale si isi amana inceperea studiilor universitare pana in 1945 (timp in care este muzician profesionist in grupul lui Henry Jerome). Isi obtine licenta in economie la Universitatea din New York, in anul 1948. Isi ia masterul in 1950 si, in acelasi an, devine doctorand al Universitatii Columbia. In 1968 se implica in viata publica, in calitate de consultant si, apoi, de director de studii politice pentru campania presedintelui Richard Nixon.
La 11 august 1987, este numit (de catre Ronald Reagan) cel de-al 13 presedinte al Rezervei Federale a Statelor Unite (succedandu-i lui Paul Volcker). Desi cifra (13) este fara noroc (in octombrie 1987 survine marele crah), Greenspan o face norocoasa, izbutind sa gestioneze criza fara cusur. Felul in care s-a aflat la cabina de comanda a destinelor economice ale lumii i-a facut pe presedintii George Bush, Bill Clinton si George W. Bush sa-l reconfirme in functie pana in februarie 2006. Pentru amatorii de teorii conspirationiste, trebuie spus ca Alan Greenspan a fost prezent la o conferinta a gruparii Bilderberg in anul 2002.
Influenta acestui „expert suprem" ramane si astazi incontestabila, iar cartea sa este un ghid exceptional prin perioada celor 20 de