S-au dus vremurile în care profesorii cu vechime se bucurau de respectul şi admiraţia elevilor. O parte din adolescenţii şi tinerii doljeni s-au săturat să aibă ca dascăli persoane considerate de ei „expirate“.
Cei 54 de pensionari doljeni care desfăşoară activitate didactică profită de puţinele zile pe care le mai au la catedră până în momentul în care trebuie să se decidă oficial: trăiesc din leafă sau aleg pensia.
Cei mai fericiţi de situaţia în care se află dascălii cu ani buni de vechime în spate, ameninţaţi că vor fi scoşi din sistem, sunt o parte din elevii doljeni. Aceştia consideră că profesorii care se apropie de vârsta pensionării sau sunt deja pensionari nu pot reprezenta „modele“ pentru generaţia tânără, au metode de predare expirate, sunt răutăcioşi şi le provoacă bătăi de cap. „Avem profesori bătrâni şi foarte bătrâni de care nu reuşim să scăpăm. De exemplu, dirigul este pe lista de pensionare de ani buni, dar încă profesează. În aceeaşi situaţie se află cel de română... Vrem şi noi profesori tineri, cu metode de predare moderne. Ne-am săturat să învăţăm după caietele îngălbenite de vreme ale profilor noştri de pe care ne dictează aşa-zise comentarii...“, a spus Maria, elevă la Colegiul Naţional „Elena Cuza“ din Craiova.
Solitari cu colegii din „Cuza“ s-au arătat şi elevii Colegiului Naţional „Carol I“, dar şi cei ai Colegiului „Gheorghe Chiţu“ din Craiova. Conform adolescenţilor, orele predate de profesorii în vârstă sunt un „chin“: „Avem profi pensionari, foşti inspectori şcolari, în special la limbile străine. Pentru a obţine note de trecere la materiile predate de aceştia, suntem nevoiţi să mergem tot la ei pentru meditaţii“.
Pensionar cu patru specializări, în concediu de studii
Potrivit Dianei Buşoi, inspector general la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj, în multe cazuri, şi elevii exagerează,