Sâmbătă, 10 ianuarie, ora 17:00, la sediul Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia va avea loc vernisajul unei expoziţii a regretatului artist plastic Marcel Chirnoagă (născut la 17 august 1930 la Buşteni, Prahova şi stins din viaţă la 23 aprilie 2008, la Bucureşti). Curatorul expoziţiei este arhitectul italian Salvatore Scilipoti. "Corabia nebunilor" va pluti astfel, pentru câteva săptămâni, alături de gondolele veneţiene.
OMAGIUL ITALIEI
"Institutul a fost onorat să îl numere pe marele creator român, de-a lungul timpului, printre prietenii şi colaboratorii săi de prestigiu şi, totodată, să găzduiască în mai multe rânduri opere şi expoziţii din impresionanta sa creaţie", ne-a declarat dr Monica Joiţa, director A.I. al IRCCU Veneţia. "În primăvara anului 2005, Primăria oraşului Padova şi Asociaţia «Prietenii României», condusă de Rosy şi Liviu Zanolini, au organizat la Galeria «La Rinascente» din oraşul italian o retrospectivă Marcel Chirnoagă, considerat cu acel prilej de criticii de artă drept cel mai mare grafician al ultimelor decenii. Tot atunci a fost expusă ultima sa capodoperă, «Apocalipsa Sfântului Ioan»". Nu întâmplător cetatea padovană i-a adus acest omagiu: "Dragostea şi preţuirea lui Marcel Chirnoagă pentru Italia s-a concretizat şi în preţioasa donaţie pe care a făcut-o Muzeului de Artă Medievală şi Modernă de la Padova. De altfel, relaţia sa specială cu acest oraş a fost răsplătită prin conferirea, în cadrul unei emoţionante ceremonii găzduite de Palazzo Moroni, a Medaliei de Aur a Primăriei din Padova".
Din cele peste 3.000 de gravuri realizate de-a lungul vieţii, multe sunt astăzi găzduite de muzee din oraşe din Italia, care a recunoscut aportul adus de graficianul român nu doar în ceea ce priveşte arta, în general, ci în ceea ce priveşte cultura Italiei, în particular. În 1999, cu ocazia mani