Declaraţiile premierului rus, Vladimir Putin, făcute joi seara, privind posibilitatea ca societăţile de stat din România să importe gaze direct de la Gazprom şi să facă parte din proiectul conductei South Stream au rămas fără ecou, în condiţiile în care partea rusă nu a notificat oficial, ieri, autorităţile române despre aceste propuneri. „Când vom avea un lucru clar şi precis, vom informa imediat opinia publică“, a spus ieri premierul Emil Boc.
Efecte reduse
Eliminarea intermediarilor din importul de gaze din Rusia nu va însemna însă o reducere semnificativă a preţului gazelor. Romgaz, singura companie de stat care importă gaze, aduce prin intermediul Imex Oil şi WIEE o treime din totalul importurilor. Preţul de import al gazelor în primul trimestru al acestui an este de 480 de dolari pe mia de metri cubi, potrivit unui document al Autorităţii de Reglementare în Energie, iar comisioanele intermediarilor sunt de circa 5%.
Astfel că, la nivelul unui an întreg, România ar economisi aproximativ 48 de milioane de dolari pentru importul de 6 miliarde de metri cubi. Însă, pentru un consumator casnic care foloseşte lunar 20 de metri cubi, reducerea de preţ va însemna doar 0,5 lei/lună.
Propunerea ar putea ascunde condiţii nefavorabile
Analistul Iulian Chifu a apreciat pentru EVZ că declaraţia lui Putin ar putea semnala că, în schimbul eliminării intermediarilor, României i-au fost impuse condiţii dezavantajoase.
Chifu a observat că tema a fost discutată de Putin în convorbirea telefonică cu Traian Băsescu, dar că singura dezvăluire a discuţiei a venit din partea premierului rus, „în treacăt“, şi nu într-un comunicat oficial. „Dacă de la Cotroceni nu avem nicio informaţ ie, s-ar putea ca detaliile convorbirii să nu fie convenabile pentru România“, a conchis analistul. „Contraoferta“ lui Putin, car