Criza economică nu iartă nici măcar deşeurile. Afacerile create în jurul reciclării selective a deşeurilor electronice, de sticlă, hârtie, carton şi metale riscă să ajungă la… coşul de gunoi. În Anglia sau Statele Unite, multe companii renumite şi-au închis porţile, lăsând munţi de gunoi în urmă. Preţul fierului vechi - unul dintre cele mai preţioase deşeuri - a ajuns la 100 de dolari pe tonă, după ce în primăvara anului trecut depăşise pragul de 500 de dolari pe tonă. Acesta este, de fapt, un efect al prăbuşirii pieţei auto. Cartonul, pe care altădată boschetarii îl strângeau de zor, acum nu mai valorează nici cât o ceapă degerată.
„Vor cartonul pe gratis”
În Braşov, criza începe abia acum să-şi arate colţii. În depozitele companiei Urban încep să se strângă deşeuri de carton cu tonele. „Obişnuiam să transport cartonul la Zărneşti, la o fabrică unde se reciclează şi se transformă în ambalaje. Din senin, zilele trecute, reprezentanţii firmei mi-au spus că dacă vreau să le dau cartonul pe gratis, bine, dacă nu, nu-l vor”, ne-a spus Dan Ceauşescu, directorul Urban SA Braşov, declarându-se stupefiat de această reacţie. „Tocmai de aceea au rămas în depozit sute de tone de carton”. Ceauşescu ne explică că, de fapt, totul este o reacţie în lanţ. „Practic, ambalajele sunt peste tot. Orice produs trebuie ambalat în ceva – fie ele carton, hârtie sau plastic. Din moment ce producţia a scăzut, nu se mai caută nici ambalaje cum se căutau înainte”.
Nici plasticul nu mai are „atracţia” din anii trecuţi. „Cel mai mare importator de peturi era China. Chinezii reciclau peturile şi făceau haine din ele – haine din fibre sintetice. O parte din acele haine ajungeau şi pe la noi. Acum ei nu mai vor niciun pet”, ne spune directorul Urban.
Se lasă cu concedieri
Fiind cu un pas înainte mai în toate domeniile, Occidentul şi marile puteri au intr