Guvernul dă ca soluţie pentru plata „victimelor colaterale“ ale ordonanţei pensiilor o măsură inexistentă în Codul Muncii. Sursa: Agerpres
Fără a şti exact câţi bani va economisi statul prin interzicerea cumulului pensiei cu salariul de la stat sau câte persoane intră sub incidenţa ordonanţei de urgenţă pe care a promulgat-o, executivul se ţine tare: nu modifică nici măcar o virgulă din textul de lege.
Mai mult decât atât, ca replică menită să potolească spiritele agitate ale „victimelor colaterale“ ale Ordonanţei 230/2008 care interzice cumulul veniturilor de la stat cu pensia, ministrul muncii, Marian Sârbu, dă ca soluţie pentru asistenţii sociali sau cei ai persoanelor cu handicap convenţia civilă. El a omis ieri să spună că această formă de contract din Codul Muncii a fost scoasă în perioada mandatului anterior la acelaşi minister.
Astfel, administraţiile locale sunt în situaţia de a nu mai şti în ce condiţii să efectueze plăţile către asistenţii sociali, singura formă legală care le-ar rămâne fiind contractul pe drepturi de autor, prin care nu pot plăti o moaşă, un asistent maternal sau al unei persoane cu handicap. În plus, în legea asistenţilor personali se specifică clar că persoanele care au în îngrijire oameni cu handicap sunt remunerate cu salariu. Contactat telefonic de EVZ, Sârbu a precizat: „Nu ştiu ce convenţie civilă se aplică (în cazul asistenţilor maternali sau al persoanelor cu handicap - n.r.). Pe partea de civil se ocupă Ministerul Justiţiei“.
Sârbu: „Nicio familie nu va pierde bani“
Sârbu a declarat că s-a făcut prea mult caz de victimele colaterale ale acestei ordonanţe de urgenţă: asistenţii maternali şi cei ai persoanelor cu dezabilităţi. „Nicio familie nu va pierde bani dacă lucrează pe bază de convenţie civilă“, a dat asigurări Sârbu.
Îl contrazice însă Ecaterin