» Moneda unica europeana a ajuns ieri la o valoare istorica in Romania: 4,2127 lei pentru un euro, la cursul oficial.
» Patronatele si sindicatele din industria alimentara prevestesc scumpiri la mancare, deoarece suntem dependenti de importurile platite in euro.
» Din cauza "balaurului" euro, romanii datornici la banci si-ar putea pierde casele si masinile, asa cum s-a intamplat in SUA, sustin economistii.
Banca Nationala a Romaniei a stabilit ieri un curs oficial de 4,2127 lei pentru un euro. Aceasta este cea mai mare valoare atinsa de euro in tara noastra, de la adoptarea monedei unice europene pana astazi.
Ca urmare a scumpirii euro, romanii vor scoate mai multi bani din buzunare pentru alimentele de baza, ca si pentru unele servicii (telefonie mobila, inchirieri) si bunuri nealimentare (medicamente, cosmetice, imbracaminte, electronice etc). Intrucat Romania, din cauza agriculturii sale neperformante, este incapabila sa-si hraneasca propria populatie, iar 70% din alimente sunt importate din UE si platite in euro, preturile la mancare se vor majora. "Daca aceasta valoare a leului se mentine, in trei saptamani vor aparea preturile majorate", apreciaza Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicale din Industria Alimentara.
Primele scumpiri vor fi simtite in special la carne, produse de panificatie, zahar, lactate, legume si fructe. La randul sau, presedintele Asociatiei Romane a Carnii, Sorin Minea, sustine ca pretul carnii va creste cu pana la 25% in acest an, in contextul in care leul se devalorizeaza. "Suntem dependenti de materiile prime din import", recunoaste Minea.
Pe de alta parte, daca devalorizarea leului va continua, multi dintre romanii cu credite in euro s-ar putea trezi scosi in strada de banci sau cu masinile confiscate de firmele de leasing.
Potrivit Bancii Centrale, mai mul