Cele 15 fete de clasa a lV-a care au fost vaccinate impotriva cancerului de col uterin luna trecuta, urmeaza sa faca a doua doza de imunizare in perioada ianuarie-februarie a acestui an.
Reamintim ca, din totalul de 1.550 eleve de clasa a patra care ar fi trebuit vaccinate in judetul Braila impotriva virusului HPV, pina la finalul primei etape a campaniei de vaccinare, respectiv pina pe data de 19 decembrie 2008, s-au vaccinat doar 15, in celelalte cazuri parintii nefiind de acord ca fiicele lor sa devina cobai pentru acest experiment controversat in intreaga lume.
Pe de alta parte, exista si posibilitatea ca parintii care au refuzat vaccinarea anul trecut sa se razgindeasca toamna aceasta, cind fetitele lor vor fi in clasa a V-a. In acest sens, cantitatile de vaccin neutilizate se vor depozita la furnizor si se vor introduce in circuitul medical in toamna lui 2009, odata cu reluarea calendarului de vaccinare, vaccinul fiind valabil pina in anul 2010.
Trei doze de vaccin HPV, impotriva cancerului de col uterin, costa aproximativ 1.500 de lei, dar Ministerul Sanatatii il ofera, gratuit, tuturor fetelor inscrise in clasa a IV-a. Desi este prins in Programul national de oncologie, vaccinul nu este obligatoriu, iar parintii au libertatea de a decide daca fetele lor fac sau nu fac vaccinul.
In opinia reprezentantilor Ministerului Sanatatii, interesul superior al copilului este sa fie vaccinat, dar, in acest caz, parintele este cel care poate hotari acest lucru. Spre deosebire de alte tari, la noi, aceasta campanie de vaccinare s-a lansat in pripa si i-a prins pe parinti insuficient de bine informati, motiv pentru care acestia s-au aratat reticenti fata de vaccin. Cei mai multi dintre ei chiar au respins ideea de a-si vaccina fetele, sub pretextul ca in alte tari, vaccinul a cauzat decese si a avut reactii adverse grave.
Ce