Presedintele CSM Virgil AndreiesNoul presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, Virgil Andreies, a declarat ieri ca prioritatea Consiliului si a sistemului judiciar romanesc este de a scapa de monitorizarea CE in 2009, adaugand ca vrea sa mobilizeze in acest sens instantele, parchetele, DNA si Ministerul Justitiei.
Virgil Andreies a declarat la Cluj-Napoca, intr-o conferinta de presa, ca directiile propuse in numele Consiliului au mai multe coordonate majore: consolidarea independentei justitiei, indeplinirea conditionalitatilor Mecanismului de Cooperare si Verificare, intarirea independentei procurorilor si judecatorilor si cooperarea si parteneriatul cu organele statului, asigurarea participarii magistratilor, unificarea practicii judiciare, apararea statutului magistratului.
"Va exista un element de continuitate, aspectele bune din timpul mandatului lui Barbulescu le vom continua. Prioritatea numarul unu este Mecanismul de Cooperare si Verificare. Vreau sa mobilizez instantele, parchetele, DNA si Ministerul Justitiei pentru a ne concerta eforturile pentru a scapa de monitorizare in 2009. Vom incepe cu o analiza a activitatii realizata de Consiliu, cresterea eficientei si responsabilizarii membrilor Consiliului pentru cresterea eficientei actului de justitie. Aprobarea celor patru coduri, pregatirea profesionala continua sunt alte prioritati. In urma adoptarii celor patru coduri trebuie sa reinvatam Dreptul", a precizat Andreies.
Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la sedinta Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ca institutia a facut eforturi in 2008 pentru ca observatiile negative ale Raportului CE din vara anului trecut, privind reforma justitiei, sa fie inlaturate. Seful statului a declarat ca unul dintre obiectivele principale pentru anul 2009 este ridicarea monitorizarii Romaniei de catre Co