La puţin peste două săptămâni de la preluarea funcţiei de ministru de interne, Gabriel Oprea a operat, ieri, o serie de schimbări cel puţin interpretabile la nivelul instituţiei pe care o conduce. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Printre acestea, cea care ridică cele mai multe semne de întrebare este numirea chestorului de poliţie Virgil Ardelean, poreclit „Vulpea“, la conducerea Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) - „Doi ş’un sfert“ - din Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), înlocuindu-l astfel pe Petru Albu. Ministrul a motivat numirea ca fiind una „pentru îmbunătăţirea activităţii structurilor din MAI“.
Chestorul Virgil Ardelean revine, în urma deciziei de ieri, în funcţia pe care a ocupat-o între anii 1998 şi 2007 şi din care şi-a dat demisia de două ori. Prima dată, în iulie 2006, în urma scandalului declanşat de dispariţia lui Omar Hayssam, demisie care nu i-a fost acceptată de fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu. Din această perioadă datează şi celebrul bileţel scris de Omar Hayssam, şi publicat de EVZ, în care numele lui Gabriel Oprea, cel care l-a numit, ieri, pe Virgil Ardelean, apărea pe o listă a persoanelor care ar fi beneficiat de sponsorizări din partea sirianului. Oprea a negat atunci orice implicare în acest caz.
Numele „Vulpii“ a revenit în atenţia publicului în septembrie 2003, când chestorul a fost acuzat că i-a cerut procurorului general al DNA Ioan Amarie să dispună ascultarea telefoanelor agenţiilor de presă Mediafax şi AmPress.
Una caldă, una rece
O altă numire cel puţin ciudată este cea a controversatului comisar-şef Toma Rus, fostul şef al Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Cluj, ca adjunct al şefului Departamentului de Ordine şi Siguranţă Publică din cadrul Poliţiei Române.
Tot ieri, Oprea l-a numit la conducerea Inspectoratu