Drumul Lunii in jurul Pamantului nu este perfect circular ci descrie forma unei elipse. De aceea distanta dintre Pamant si Luna se mareste si apoi se micsoreaza permanent, iar Luna se deplaseaza intre pozitiile numite „perigeu” (cand ajunge la distanta cea mai mica fata de Pamant) si „apogeu” (cand distanta fata de Pamant este cea mai mare).
Pe 10 ianuarie 2009, Luna va atinge la perigeu si se va afla la o distanta de „numai” 357.500 kilometri de Pamant, cu 50 de mii de kilometri mai apropiata fata de apogeu. Mai mult, pe 11 ianuarie Luna va ajunge in faza de „Luna plina”, cand discul sau va fi in totalitate luminat de Soare. Stirea a fost anuntata si de catre site-ul online al revistei NewScientist.
Din aceste 2 motive luna plina va aparea cu 14 procente mai mare si cu 30 de procente
mai stralucitoare fata de valorile medii ale lunei pline.
Luna plina din aceasta noapte va fi cea mai mare din anul 2009 – dar nu va ajunge la dimensiunile din data de 12 decembrie 2008, cand perigeul a fost cu 1000 de kilometri mai aproape de Pamant – iar luna a ajuns in varful fazei de „luna plina” la doar patru ore dupa perigeu. Luna plina de pe 12 decembrie 2008 a avut cele mai mari dimensiuni pentru perioada 1993 – 2016. (http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/7779294.stm )
Amatorilor de observatii astronomice care vor avea noroc de o noapte senina le va fi insa greu sa faca diferenta cu ochiul liber intre dimensiunile Lunii pline de azi si cele din decembrie anul trecut. Drumul Lunii in jurul Pamantului nu este perfect circular ci descrie forma unei elipse. De aceea distanta dintre Pamant si Luna se mareste si apoi se micsoreaza permanent, iar Luna se deplaseaza intre pozitiile numite „perigeu” (cand ajunge la distanta cea mai mica fata de Pamant) si „apogeu” (cand distanta fata de Pamant este cea mai mare).
Pe 10 i