• Deprecierea leului va duce, pe langa scaderea consumului, la o crestere mai lenta a cererii pentru produsele premium in raport cu cea pentru produsele destinate segmentului low-cost si mediu • Cursul de referinta publicat de BNR a atins ieri maximul istoric de la introducerea monedei europene, de 4,2127 lei/Euro.
Deprecierea leului coincide cu debutul unei perioade de scadere a consumului in industria carnii si va fi direct resimtita in pretul produselor din carne, intrucat aproximativ 70 la suta din materia prima folosita este importata si platita, in general, in Euro, potrivit producatorilor din domeniu.
"In primul rand, industria romaneasca a preparatelor din carne este deficitara la capitolul materie prima cu aproximativ 70 la suta. Asta inseamna ca acest procent trebuie acoperit din achizitii extra si intracomunitare, care se platesc, in general, in Euro. Mai grav este, insa, ca aprovizionarile cu materie prima din luna decembrie a anului trecut se vor achita in luna ianuarie a acestui an, iar diferentele de curs valutar vor mari semnificativ pierderile financiare pe care le vor inregistra agentii economici din industria alimentara", a declarat vicepresedintele grupului Angst, Stefan Padure. Grupul Angst, cu capital privat romano-elvetian, detine doua fabrici de produse fierte, o fabrica de produse crud-uscate, o ferma de vaci, o fabrica de lactate si o retea de magazine, in Bucuresti, Buftea, Otopeni, Oradea, Cluj si Sinaia. Vicepresedintele producatorului de mezeluri Cris-Tim, Gabriel Alexandru, arata ca scaderea cotatiei leului se suprapune cu o perioada in care consumul de carne este in scadere.
"Daca in anii anteriori producatorii din domeniu suportau scaderea consumului si a sezonalitatii, acceptand o profitabilitate mai slaba in primele luni ale anului si mizand pe o revenire in lunile urmatoare, in 2009 acesti