Cu două zile înainte de anunţarea datelor oficiale privind inflaţia pe întreg anul 2008, analiştii se aşteaptă la o cifră care să dea peste cap socotelile Băncii Naţionale a României (BNR). Astfel, inflaţia va închide anul la o valoare cuprinsă între 6,5% şi 6,9%, faţă de 6,7%, prognoza băncii centrale, dar cu două puncte peste intervalul ţintit, de 3,8% (plus/minus un punct procentual), reiese dintr-un sondaj realizat de Mediafax. Practic, contextul economic de anul trecut nu a fost deloc favorabil unei creşteri mai mici a preţurilor la alimente, servicii şi mărfuri nealimentare.
Economistul-şef al Raiffeisen Bank România, Ionuţ Dumitru, şi Nicolae Chidesciuc, economist la ING Bank România, apreciază că rata inflaţiei s-a situat în decembrie la 0,6% şi a închis anul 2008 la un nivel de 6,7%. „În decembrie, în primul rând avem efectele evoluţiei cursului. În plus, avem, în mod normal, un ritm de creştere a preţurilor de consum mai mare din cauza cererii destul de mari“, a spus Dumitru. Efecte favorabile asupra inflaţiei au existat din scăderea preţului petrolului pe plan internaţional, consideră Chidesciuc. A intervenit însă deprecierea leului, care a contracarat această evoluţie. Pentru ultima lună a anului trecut, Lucian Anghel, economist-şef al BCR, estimează o uşoară scădere a ratei anuale a inflaţiei comparativ cu nivelul din noiembrie. Aceasta, ca urmare a efectelui pozitiv de pe segmentul produselor nealimentare, inclusiv scăderea preţurilor combustibililor, precum şi efectului de bază.
Deprecierea leului alimentează inflaţia
La rândul său, Mihai Brătăşanu, dealer la Romexterra Bank, consideră că inflaţia din luna ianuarie va fi afectată în mod „substanţial“ de deprecierea leului, dar va fi influenţată pozitiv de efectul de bază din prima parte a anului trecut. El estimează că inflaţia se va situa la 3,4% la nivelul întregului an.
Cel