Liberali care maresc pensiile, socialisti care sprijina masuri liberale, extremisti care voteaza la unison cu cei ce se declara a fi de centru, minoritari care sprijina interesele majoritatii, politica romaneasca a vazut cam orice se putea vedea in acest domeniu . Cel putin, in ultimii 20 de ani. Un fenomen asemanator se observa si la nivelul indivizilor de rand. Sunt oameni care declara ca sustin principii democratice si vor o schimbare a celor ce guverneaza, dar nu se duc la vot.
De aceea, cred ca o dezbatere despre valori si ideologie , chiar si pe acest blog, este bine venita . Pentru ca toate aceste intamplari, unele din ele inexplicabile si pt mine la momentul respectiv, isi gasesc radacina in perceptia noastra despre valori personale si ideologii. Mai precis, in confuzia creata de asimilarea celor doua aceluiasi concept.
Concret: poti sa ai o ideologie liberala, dar sa crezi in faptul ca pensiile sunt mici si trebuie marite. Ori sa promiti, in virtutea unei ideologii socialiste, ca vei mari salariile profesorilor, dar sa constati ca in fata realitatii, nu ai de unde. Si atunci, valoarea respectarii unor cerinte minime ale econimiei, te indeamna sa retragi masura. sau sa o amani. Poti sa crezi in valorile crestine, dar sa respingi o ideologie bazata pe dogma bisericeasca. Ideologia nu este sinonima cu valorile personale.
Sunt doar cateva exemple si luati-le ca atare. Nu am cautat justificari unor masuri aiurea luate de guvern sau de parlament. Pentru ca valorile si ideologiile sunt importante si la nivelul oamenilor de rand, a cetatenilor simpli. Pe baza lor ar trebui sa voteze, ori sa decida daca se duc macar la vot.
Valoarea ar putea fi definita ca aceea credinta proprie izvorata din confruntarea cu realitatea imediata, cu faptele din fiecare zi. Iar ideologia poate fi asemanata unui cod de idei si principii izvorat din confruntarea c