NECESITATE. Cei care îşi vor pierde locul de muncă nu trebuie să dispere. Dacă ştiu să se reorienteze şi au ambiţie, îşi vor găsi alt job. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Criza economică îi lasă pe români fără locuri de muncă. Reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) estimează că, în următoarele două luni, 47.537 de persoane vor ajunge în şomaj. Cei mai afectaţi vor fi locuitorii Capitalei (6.452), urmaţi de cei din Cluj (3.971) şi din Galaţi (3.317). Majoritatea celor care vor rămâne fără un salariu provin din construcţii (11.241 de persoane), geniu civil (4.342) şi industria auto (3.904).
Autorităţile dau însă asigurări că locuri de muncă există şi este nevoie doar de dorinţa de a munci şi de adaptare la cerinţele pieţei.
Îşi schimbă meseria la 49 de ani
„Nu putem spune că locurile nu există. Sunt mai multe sau mai puţine, dar nu inexistente. Cei care sunt interesaţi să beneficieze de instruire pe tehnici - cum ar fi CV-ul, scrisoarea de intenţie, prezentarea la interviu - pot beneficia de sprijin în mod gratuit“, susţine Nicoleta Borţea, consilier la Centrul de informare şi consiliere privind cariera, din Capitală.
Domnul Constantin are 49 de ani şi este din Bucureşti. A lucrat o perioadă ca electrician, dar salariul mic pe care îl avea l-a făcut să caute un alt loc de muncă. Pentru a fi ajutat şi consiliat, bărbatul a apelat la Centrul de informare şi consiliere privind cariera, din Capitală. Aici i s-a întocmit un CV european, pe care l-a depus la instituţiile pe care le-a considerat potrivite. După trei luni şi mai multe încercări, el a reuşit să se angajeze ca pompier. Pe lângă acestea, bărbatul vrea să urmeze şi un curs de recalificare, instalaţii sanitare.
La astfel de centre, oamenii primesc şi informaţii despre piaţa muncii, evoluţia şi dinamica ocupaţii