Mircea Marian: "Mă aştept ca, în scurt timp, parlamentul să voteze varianta prezidenţială a Legilor siguranţei naţionale, consfinţind astfel puterea discreţionară a şefului statului asupra serviciilor secrete."
Î n decembrie 2004, la audierea sa în comisiile de apărare şi siguranţă na- ţională, candidatul PD la postul de ministru de interne, Vasile Blaga, făcea o promisiune fermă în faţa parlamentarilor: „Voi pune Direcţia de informaţii a ministerului sub control parlamentar!“. Blaga era de circa o săptămână consilier prezidenţial pe probleme de siguranţă naţională şi părea a fi neplăcut surprins de ceea ce aflase despre UM 0962. Numai că, imediat ce a ajuns ministru, promisiunile lui Blaga s-au dovedit a fi scrise pe nisip: parlamentul nu a exercitat, de facto, niciun control asupra acestei extrem de controversate structuri.
Problema de fond nu este că un miliţian semidoct şi infatuat, Virgil Ardelean, a fost readus la conducerea Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI). Lecturaţi, doar o clipă, pentru amuzament, panseurile acestui personaj. „În viaţa unui şef de serviciu de informaţii este o vreme când voinţa trebuie să urmeze raţiunea, iar raţiunea trebuie să identifice necesitatea pentru ea“, filosofa, prin 2006, gânditorul de la UM 0962. Următorul şef al DGIPI, Petre Albu, nu a avut nicio apariţie publicănicio audiere în comisiile parlamentare! - aşa că este greu de apreciat dacă era mai coerent decât predecesorul său. Important este că, şi sub guvernarea liberală, această structură a rămas învăluită în mister, activitatea ei fiind reglementată de o lege ambiguă din 1991 şi de o hotărâre din 2005 a CSAT.
N-am fost adeptul tezei că Băsescu vrea să devină un fel de Putin al României. Dar nu poţi să nu constaţi că şeful statului a instalat persoane fidele la SRI, SIE, Apărare şi chiar la Interne. Nu putem n