Ministerul Sanatatii recomanda populatiei continuarea procesului de vaccinare impotriva gripei, intrucit numarul infectiilor gripale ar putea creste in urmatoarea perioada.
Recomandarea de vaccinare antigripala este adresata in special persoanelor de peste 65 de ani, cu boli cronice si personalului medical. Acestia se pot vaccina gratuit la medicii de familie, respectiv in unitatile in care sint angajati.
Au prioritate la vaccinare persoanele peste 65 ani, cele cu handicap, copiii, persoanele institutionalizate, bolnavii HIV-SIDA, diabeticii, bolnavii cardiovasculari, medicii si restul cadrelor sanitare, precum si personalul din casele de copii si batrini. Persoanele care nu se incadreaza in grupele considerate cu risc major de imbolnavire dar doresc sa se vaccineze, pot achizitiona vaccinul din farmacii, unde acesta costa 30 de lei doza.
Reamintim ca vaccinarea antigripala a populatiei la risc a inceput pe 15 octombrie 2008 si se realizeaza gratuit, in cadrul Subprogramului de supraveghere si control al bolilor transmisibile prioritare. Pentru sezonul 2008 - 2009 au fost achizitionate de Ministerul Sanatatii si distribuite in teritoriu 3.100.000 doze vaccin gripal si pina la data de 4 ianuarie 2009 s-au utilizat aproximativ 97% din dozele achizitionate.
Gripa vine de la Apus
In aceasta perioada, la nivel european, se inregistreaza o circulatie mai intensa a virusurilor gripale in 6 tari din Vestul Europei, respectiv in Portugalia, Franta, Anglia, Irlanda de Nord, Spania, Olanda.
Avind in vedere acest aspect, ne putem astepta la cresterea numarului de cazuri de gripa si in Romania, sustin specialistii.
Deocamdata, la Braila, evolutia infectiilor respiratorii (gripa, IACRS si pneumonii) este mai redusa fata de aceeasi saptamina de supraveghere a anului trecut si numaru